BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, December 10, 2010

Analisa Siapakah Kita..


Salam Ma’al Hijrah buat semua muslimin muslimat.. Apakah pembaharuan pada kita? Apakah matlamat kita pada tahun baru kali.. Sudah pasti yang baik akan bertambah baik bukan sebaliknya.. Meskipun melayari tahun baru, perubahan yang ingin dilakukan..namun kita tetap mengungkap kalimah syahadah yang sama, akidah yang sama mengikut syariatullah.. Kita ada proses untuk ke neraka dan proses untuk ke syurga. Prosesnya tidak sama. Ramai orang kata saya hendak masuk syurga tapi prosesnya menuju ke neraka. Pelik tapi benar. Semacam orang hendak minum kopi tapi dibuatnya nescafe. Maka tepuk dada, tanya jiwa, anda melalui proses yang mana?

Kita hidup di dunia ini hanyalah kerana Akhirat.. Seronok yang dirasakan adakah pernah kita fikir kebesaran Allah yang memberi nikmat kita yang hanya sementara itu? Semakin terpanggil untuk ana untuk membuang sawang blog ni..Bukan untuk membebel tapi persekitaran yang mengajar ana, membuka mata ana bahawa memang dunia ini penuh dengan kenikmatan tetapi kenikmatan itu sudah pasti hanya fana semata-mata. Membuang sawang yang melingkari dalam hati ana mahupun muslimin muslimat di luar.. Adakah pernah kita analisa hati kita? Pernah ke sedetik kita analisa perbuatan kita? Pernah ke terlintas kita analisa pertuturan kita..Pernahkah kita analisa siapa kita.. Tertutup mata ana terbuka hati ana akan kebenaran hakikat bahawa siapakah kita sebenarnya walau tinggi mana darjat dan kejayaan yang telah dicapai..
Bak kata orang bercinta..

Hai awk.. Apakhabar..
Dah makan??


Tapi pernahkah kita tanya..

Apa khabar Mr.Iman??
Apa khabar Mr. Taqwa??


Allahurabbi.. Semua kerana penyakit hati. Jauhilah muslimin muslimat dari penyakit sedemikian. Hati yang luruh maka perlakuan percakapan kita akan luruh.. Syaitan sentiasa menghasut kita agar kita memilih jalannya.. Kuatkah hati kita untuk membenteng dari hasutan tersebut.. Jadi, tanyalah Mr. Iman anda.. Perbanyakkanlah membaca al-Quran kerana ianya salah satu pengisian hati.. Menghidupkan rohani diri.. Menjana akhlak kita sebagai muslim.. Akhlak Nabi Muhammad SAW adalah seperti al-Quran.. Subhanallah..Pernah ke kita kejar akan suatu kebaikan walau kebaikan kita tidak mungkin terserlah di depan mata orang.. Ingatlah bahawa Allah Maha Melihat.. Allah melihat kebaikan setiap apa yang kita lakukan..

Menurut Ibnul Qayyim bahawa perkataan Salafusoleh itu bermaksud, "Apabila Allah mengkehendaki suatu kebaikan kepada seseorang hamba, maka Allah juga berhak memberinya dosa yang menyebabkan hatinya hancur, tidak ujub dan tidak takabbur. Akhirnya, dosa yang telah dilakukannya itu lebih bermanfaat berbanding ketaatan yang dilakukannya. Namun, hanya taubat yang sungguh-sungguh dan penuh penyesalan sahaja akan menyelamatkan seorang hamba yang berdosa itu dari seksa api neraka, umpama ubat yang diminum untuk mengeluarkan penyakit dari dalam tubuh orang yang sakit."

Tapi yang sentiasa difikir..

Xpelah dia cantik..tapi saya tidak..
Saya tidak cantik macam die..
Die ramai peminat..


Manusia lebih memandang dan membezakan persepsi diri kita tetapi Allah melihat amalan kita wahai muslimin muslimat.. Ni masalah keyakinan pada diri.. Bila tidak yakin segala tindakan terbantut.. Semuanya diminta kawan-kawan akhirnya kesan pada diri untuk tidak yakin berhadapan dengan orang ramai.. Takut orang fikir salah..takut orang gelakkan diri sebab salah.. Bila tidak yakin, mula suruh kawan kemudian kawan pula ditertawakan.. Jika berlaku ini antara kawan.. Kenapa pentingkan diri sendiri sampaikan kawan sendiri ditertawakan.. Apakah kawan namanya?? Jadi analisa diri sebenar kerana peluang sentiasa ada untuk kita mengejarnya..

Analisa kita..adakah kita anak yang soleh solehah?? Sudah tercapaikah..??
Apabila ibu sibuk dengan memasak pernahkah kita menjenguk mata meringankan tangan dan kaki menolong emak.. Adakah ibu hamba kita?? Ibu seorang mulia yang melahirkan kita di dunia ini.. Berat ditanggung 9bulan 10hari membawa kita kemana sahaja tika kita dalam kandungannya. Sejuk mata ibu melihat anaknya yang suka membantu.. Adakah kita anak yang soleh solehah tetapi bergoyang kaki tengok tv, melayan internet..tetapi tidak pernah langsung menolong ibu ayah.. Adakala selepas ibu masak dia terus tertidur tanpa mengemas dapur. Hati si anak marah-marah kerana dapur kotor.. Jagalah hati perasaan mereka.. Seperti mana kita yang juga punya hati dan perasaan.. Apa yang dirasakan susah bagi kita nak hadapi..Susah lagi mereka memikirkan tentang diri kita, masa depan kita..bukan itu sahaja..Malah banyak perkara lagi demi kehidupan anak-anaknya.

Mereka beri kita apa sahaja dengan penuh kasih sayang..rumah, makan, pakaian, duit belanja, hantar ulang alik sekolah..Tidak bersyukur lagi kah wahai muslimin muslimat?? Tidak rasa lagikah bahawa besarnya pengorbanan ibubapa kita?? Segala apa yang mereka beri..Tiba masa kita apa pula kita nak beri pada mereka?? Kemalasan yang merajai dirikah? Kegagalankah?? Adakalanya mereka berdiam diri..Tahu apa yang mereka monolog dalam hati?? Sedih..mereka sedih sebenarnya..Pernah kita rasa hati mereka?? Apabila kita sedih selalu kita mengadu pada ibu bapa tapi pernahkah mereka mengadu sedih pada kita? Analisa diri kita..Salam Hijrah..

Salam Ma’al Hijrah..
~Hurul Jannah~
11 Disember 2010/ 5 Muharam 1431
5.53 a.m

0 comments: